Horecazaken Niens en Bruiz failliet

De Maasbreese horecazaken Niens en Bruiz zijn door de rechtbank in Roermond op dinsdag 20 augustus failliet verklaard. In augustus 2018 werd Niëns Horeca BV ook al failliet verklaard. Yvonne Niëns en haar man Roy Niëns (eigenaar van de horecazaken), stelt dat de Rabobank, ondanks dat Niens dichtbij een positief vervolg was, geen mogelijkheid gaf om een reëel overnamebod te accepteren. Daarop heeft de bank het faillissement aangevraagd. “Dat doet ons groot verdriet, maar we hebben nog steeds de drive om verder te gaan”, zegt Yvonne.”

Op 21 augustus van vorig jaar sprak rechtbank Limburg ook al een faillissement uit. Dat gebeurde enige tijd nadat het bedrijf getroffen was door een brand. Ook de ‘management buy-out’ zorgde voor een keldering van de omzet. Familielid Jo Niëns verliet het bedrijf en opende Café De Pool dat in Maasbree tegenover Niens ligt. Vanwege schulden en niet betaalde rekeningen werd destijds het faillissement uitgesproken. Het bedrijf stelt dat het dit keer anders ligt.

‘Wij hebben alles gegeven’

Yvonne vertelt dat door onder andere het uitrollen van het beoogde ‘Niens 2.0’ met het reeds gerealiseerde Niens Café en het opzetten van Niens Pannenkoek de omzet weer behoorlijk gestegen is. “Daar ligt het niet aan. In onderhandeling met de Rabobank kwamen er steeds meer eisen bij. Doordat het steeds langer duurder en de eisen continue gewijzigd werden, heeft de beoogde financier doen afhaken. De bank was niet bereid om ons extra tijd te geven. Ik denk dat als we twee weken meer tijd hadden gekregen, alles er heel anders uit had kunnen zien. Voor ons is het ook zeer teleurstellend dat de Rabobank zo handelt.” Vijf vennootschappen zijn door de rechtbank failliet verklaard. De bv’s met betrekking tot de horecagelegenheid met de bowlingbaan alsook de vennootschappen die bij Gastrobar Bruiz behoren. Bij de vennootschappen werken in totaal 67 personen, die dinsdagavond 20 augustus door het management zijn ingelicht. De verslagenheid lijkt groot te zijn bij een van de bekendste horecazaken in Peel en Maas. “We hebben altijd, zeker na de brand en het opvolgende faillissement álles, en dan ook echt álles gegeven. Niet alleen wij hebben alles gegeven, maar ook iedereen die aan ons verbonden is zoals het personeel, leveranciers en gasten die bleven komen. Het doet ons dan ook groot verdriet dat de Rabobank, ondanks dat we zo dichtbij een positief vervolg waren, geen mogelijkheid gaf om een reëel overnamebedrag te accepteren”, stelt Niëns.

Vooralsnog blijft zowel Niens als Bruiz open. “Tot nader bericht zijn we gewoon open. Ook het personeel blijft actief. We hebben in ieder geval de drive om door te gaan”, aldus Niëns.