Baarloos herdenkingsmonument onthuld

Het herdenkingsmonument aan de rand van het Rayerbos stond er al sinds november, maar op zondag 7 april volgde de officiële onthulling. Wethouder Paul Sanders was met zijn kinderen aanwezig om het herdenkingsmonument, een silhouet van de voormalige Heilige Familiekapel uit 1900, te openen.

Het monument moet de herinnering levend houden aan alle gebouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Baarlo zijn verwoest. Niet alleen de kapel werd tijdens de oorlog onherstelbaar beschadigd, ook de Baarlose parochiekerk van architect Pierre Cuypers, de twee monumentale molens, de Boekenderhof en het oude veerhuis overleefden de strijd niet.

Om de verwoeste gebouwen niet te vergeten, kwam Herman van Megen met het idee om een herdenkingsmonument op te richten. Dorpsoverleg Baarlo en gemeente Peel en Maas steunden het plan. Afgelopen november werd het monument al geplaatst op het einde van de Heierhof aan het schelpenfietspad. Wethouders Sanders verzorgde op zondag 7 april de officiële opening. “Een mooie verbinding tussen religie, historie, kunst, maar ook leuk klimmen voor de kids”, liet hij op Facebook weten.