Actiegroep maakt gang naar de rechter

7-9-2017 door: Redactie
De werkgroep ‘Windmolens: niet in onze achtertuin!’ wil juridische stappen ondernemen tegen de windmolens die gepland staan in het buitengebied van Egchel en Beringe. Drie omwonenden voegden zich eerder al samen in de werkgroep en startten een petitie. Ze hebben al contact gehad met hun advocaat. “Wij zijn er helemaal klaar mee”, laat Hugo Lutters namens de werkgroep weten.
maskTop
Actiegroep maakt gang naar de rechter
maskBottom

Gemeente Peel en Maas is momenteel bezig met het realiseren van een windmolenpark in het buitengebied van Egchel en Beringe. Er zijn twee plannen ingediend waaruit de gemeente er binnenkort eentje gaat kiezen, die verder kan gaan met de vergunningsprocedure. Wethouder Paul Sanders gaf eerder al een reactie op de werkgroep. Hij liet weten dat een windmolenpark in Peel en Maas is opgedragen door Provincie Limburg en dat er dus hoe dan ook windmolens komen in de gemeente.

Hugo: “De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft op haar website staan dat niet alle gemeentes kunnen voldoen aan de eis van Provincie Limburg om windmolens neer te zetten en het dus in sommige gemeentes niet hoeft. Dus het argument van wethouder Sanders klopt gewoon niet. Daarbij is Limburg helemaal niet geschikt voor windmolens met de weinige wind die hier waait. Aan de zee leveren ze geld op, hier kunnen ze bestaan vanwege subsidies. Als onze gemeente alleen moet draaien op windmolenenergie, gaan we het vaak koud krijgen. We blijven gewoon stroom krijgen van een kolencentrale. De mensen en politieke partijen worden voorgelogen.”

Wat de actiegroep vooral stoort, is het feit dat de vier of vijf geplande windmolens van ruim 200 meter hoog wéér bij hen in de buurt worden geplaatst. Hugo: “Ik ben hier twaalf jaar geleden komen wonen voor het weidse uitzicht en zes jaar geleden kreeg ik al Windmolenpark Neer voor de kiezen van gemeente Leudal. Nu wil mijn eigen gemeente er nog een schepje bovenop doen.” Ook omwonenden Corrie Vissers en Ton Harbers uit Meijel zijn verbolgen over het feit dat nu wederom voor de locatie bij hen in de buurt wordt gekozen. “Er staan molens gepland langs de grens van Leudal en Helden (Windpark De Kookepan), dan komen er vier of vijf hier en bij Neer zijn er twee extra gepland. Dat worden veertien of vijftien windmolens op een kluitje bij elkaar”, vertelt Ton. “Waarom moeten wij wederom de dupe zijn? Ik ben absoluut voor windenergie, maar spreid die dingen.”

Over de initiatieven die nu voorliggen in Peel en Maas is de werkgroep niet te spreken. “Wij hebben alle gesprekken geïnitieerd”, vertellen Corrie en Ton, die op 800 meter van het geplande park wonen. 

“Windpark Egchelse Heide doet zelfs geen fluit voor de omgeving. Ze trekken een cirkeltje rondom de geplande molens van 650 meter waarbinnen de omwonenden gecompenseerd worden. Maar dat cirkeltje is bij ieder park anders. Bij Windmolenpark Neer is de cirkel twee kilometer groot. Die hebben wel iedereen uitgenodigd en geprobeerd draagvlak te creëren. Zo lijkt het misschien of wij geld willen krijgen, maar dat is niet zo. Wij willen gewoon dat er geen windmolens bij komen.” Ook de rol van de gemeente is ondermaats, aldus de werkgroep. “Je zou toch denken dat de gemeente opkomt voor de eigen burgers?”, vraagt Corrie zich af. “De gemeentes in Noord-Limburg werken samen op het gebied van windmolens. Toch lees ik dat Peel en Maas snel windmolens wil neerzetten, omdat het anders niet meer kan omdat Leudal er twee extra neerzet bij windmolenpark Neer. Is dat samenwerken?” Ook vinden ze het raar dat de gemeenteraad niet de laatste stem heeft in het besluit. Alleen een petitie is niet genoeg, denken de drie leden van de werkgroep. “Daarom zijn we bezig met juridische stappen. Ik geloof niet dat alles hier volgens de regels is gebeurd, dus we maken zeker een kans”, vertelt Hugo. “Al moet ik tegen de provincie of het rijk procederen, ik ga door.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie